ICT als kruipolie voor de vastgeroeste bouwsector [blog]

ICT als kruipolie voor de vastgeroeste bouwsector
De Nederlandse bouwsector is vastgeroest, vertelt architect David Gianotten op BNR radio. Sinds dit jaar is hij de algemeen directeur van architectenbureau OMA van Rem Koolhaas, een van de grootste architectenbureaus van Nederland.

Gianotten constateert dat er ondanks de crisis weinig innovatie heeft plaatsgevonden in de Nederlandse bouwsector. “Je zou verwachten dat men in tijden van crisis nieuwe oplossingen verzint en probeert eerdere fouten te veranderen, maar dat is niet het geval.”

De volgende oorzaken zouden hieraan ten grondslag liggen:

 1. De strikte regelgeving rondom de bouw in Nederland.
  “Die regels vragen veel ervaring en hoge omzetten, waardoor je met een vernieuwend product niet echt kunt concurreren of meedoen.”
 2. De bouwer, opdrachtgever, architect en ingenieursbureaus hebben allemaal hun eigen rol.
  “Hier mag je niet met elkaar discussiëren over de rol van de ander en beschik je vaak niet over dezelfde informatie als de andere partij. Als je die informatie wel zou hebben, kun je veel slimmer met elkaar in debat gaan.” Beluister het volledige radiofragment.
 3. Weinig innovatie
  “Er wordt hier veel voortgeborduurd op ideeën uit de jaren negentig en het begin van het millennium. In veel andere landen gaan de ontwikkelingen wel door en wordt er geëxperimenteerd met nieuwe materialen en manieren van bouwen.”
 4. Managerscultuur
  “Er is bijvoorbeeld zelden een directe communicatie tussen aannemers en ontwerpers. Daar zitten vaak allerlei managers tussen, waardoor er veel tijd overheen gaat voordat er beslissingen worden genomen.”

Ketensamenwerking

Uit bovenstaande lijkt innovatie van de bouwsector te worden geremd door gebrekkige communicatie tussen bouwers. Ketensamenwerking is één van de speerpunten van Bouwend Nederland.  In de praktijk blijkt communiceren tussen de verschillende partijen in de bouw en delen van informatie nog niet zo soepel te verlopen. Dit is deels gelegen aan de opstelling van de partijen. Beschikbaar stellen van gegevens aan bouwpartners buiten het eigen bedrijf vergt een cultuuromslag. Vaak is echter (het ontbreken van kennis over) een passende technische oplossing voor het veilig delen van informatie niet voorhanden. Met als gevolg dat er niet of nauwelijks gedeeld wordt. Dit is jammer, want er zijn voldoende betaalbare en snel te implementeren software oplossingen voorhanden waarmee ketenpartners efficiënter kunnen samenwerken.

Communiceren en delen

Skype for Business is bijvoorbeeld uitermate geschikt om te communiceren en online te vergaderen.  Ook kun je er goed mee samenwerken dankzij de integratie met Office 365. Deze Cloud diensten van Microsoft zijn optimaal beveiligd en eenvoudig te beheren. Je bepaalt zelf wie toegang krijgt tot welk bestand. Skype is bovendien beschikbaar voor alle mogelijke (mobiele) apparaten, zodat iedereen overal toegang kan krijgen tot de voor hem/haar relevante informatie.

Het is uiteraard ook mogelijk om gegevens te delen uit je financiële projectadministratie. Denk aan de status van servicemeldingen die je wilt delen met de opdrachtgever. Of het beheren van inkoop offerte aanvragen, waarbij communicatie plaatsvindt met meerdere leveranciers. Hiervoor kun je gebruik maken van zgn. Portals: een beveiligde “intranet” omgeving die alleen toegankelijk is voor genodigden. Jij bepaalt wat de portalbezoekers te zien krijgen.

Kruipolie

Werken in projectteams bestaande uit leden van alle samenwerkende partijen in de bouwkolom vraagt om een soepele communicatie en bereidheid tot het delen van projectinformatie. Zorg dat de inspanningen van de verschillende partijen optimaal op elkaar aansluiten en men één goed geolied team gaat vormen. Deze nieuwe werkwijze vraagt om nieuwe tools die zorgen voor een gesmeerde samenwerking tussen de betrokken partners in het bouwproces.

Slimme inzet van ICT is dan een voorwaarde tot succes! 

Herke ICT Group ontwikkelt en levert BouwVision,  innovatieve software voor de bouw gebaseerd op de zakelijke software Microsoft Dynamics.

Online in de Cloud of on-premises. Ook als app op je telefoon of tablet.

Bouwbedrijven die al werken met BouwVision ervaren een enorme efficiency winst, doordat zij gegevens nog maar één keer hoeven in te voeren.

Flyer BouwVision 2018

Download flyer

 

Esther Wouters - Business consultant

Meer weten?

Bel +31 72 727 1100 of stuur me een mail: e.wouters@herke.nl.

Esther Wouters-Anema

Twitter @EstherWA      LinkedIn estherwouters