3 redenen om nu in ICT te investeren [blog]

Kopersopties op de bank

Positief nieuws in de kranten afgelopen weken. De werkloosheid daalt voor de derde maand op rij. Er zijn weer meer mensen aan het werk. Ook de bouwsector lijkt zich langzaam maar zeker te herstellen van de crisis, ondanks de lichte terugslag in het tweede kwartaal. De vraag naar nieuwbouwwoningen is dit jaar met 52% toegenomen.

Mede als gevolg van de crisis zien we dat bouwbedrijven weer gaan investeren in ICT om processen efficiënter te laten verlopen. Het digitaliseren van werkstromen levert al snel een besparing op arbeid op. Routinematige klussen zijn sneller afgehandeld, zodat er werktijd beschikbaar komt voor interessantere taken.

Waarom investeren?

Deze drie redenen zijn voor bouwbedrijven doorslaggevend om juist nu te investeren in ICT:

  1. Kosten besparen
  2. Investeren in de toekomst
  3. Duurzaamheid en samenwerking

Kosten besparen

Het hele proces rondom papieren werkbonnen of servicebonnen kunnen we automatiseren naar een werkwijze waarbij de mensen buiten op hun tablet direct de bonnen verwerken en digitaal aan de financiële administratie aanbieden. Zo bespaart u kosten op verschillende gebieden:

  • de arbeidskosten worden minder omdat hetzelfde werk in minder tijd uitgevoerd kan worden
  • de papieren bonnen hoeven niet meer overgetypt te worden in uw ERP-oplossing
  • uw papierverbruik zal aanzienlijk afnemen
  • efficiënter werken leidt tot minder faalkosten; wanneer alle partijen beschikken over “één versie van de werkelijkheid” neemt de kans op fouten aanzienlijk af.

Investeren in de toekomst

Uw klant bepaalt steeds vaker wat er gebouwd gaat worden. Klanten willen meer inspraak in het eindproduct. Dat vraagt om meedenken met de klant en het afstemmen van bouwconcepten op de klantvraag. Uw bedrijfsprocessen moeten hierop aansluiten. Toekomstige bewoners willen bijvoorbeeld hun wensen voor hun nieuwe woning digitaal kunnen indienen bij de bouwer èn direct inzicht in de kosten hebben. Automatisering van de “kruisjeslijst” is een relatief eenvoudig proces dat direct besparingen oplevert voor uw bedrijf, in de vorm van arbeid en het verminderen van faalkosten. Aangezien het eindresultaat beter aansluit bij zijn wensen, leidt deze werkwijze bovendien tot meer tevreden klanten.

Duurzaamheid en samenwerking

Volgens de Kamer van Koophandel liggen er kansen in de bouw op het gebied van duurzaamheid en samenwerking. In de keten samen werken aan duurzame oplossingen zou de manier zijn om nieuwe business te genereren. Informatievoorziening en –uitwisseling tussen ketenpartners is een vereiste om tot een kwalitatief goed eindproduct te komen. Software speelt een belangrijke rol in de informatie uitwisseling tussen bouwpartners. Denk aan gezamenlijke digitale bouwdossiers, in de cloud of opvraagbaar via een portal. Zo hebben alle partijen altijd toegang tot de meest up-to-date informatie en voorkomt u foute beslissingen op basis van verouderde informatie. Samenwerken in de keten vraagt om automatisering!

Klussen en Regiewerk in BouwVision ERP

BouwVision inspectie app van Herke ICT Group

Mobiel werken is de trend

Of u nu direct kosten wilt besparen door processen te automatiseren of dat u voorbereid wilt zijn op de toekomst, dit is een goed moment om te investeren in ICT. Wanneer u werkt met een verouderde financiële oplossing en u wilt meer samenwerken met bouwpartners, dan is het een prima plan om juist nu te investeren in nieuwe software. In software die eenvoudig integreert met andere oplossingen en bovendien goed beveiligd is wanneer toegang van externe partijen of mobiele apparaten gewenst is.

Uw ERP-oplossing vormt de spil van uw bedrijf. Veel bedrijfsprocessen hebben immers een link met de financiële administratie. Wilt u besparen door efficiënter te gaan werken en bovendien de kwaliteit van uw projecten kwalitatief naar een hoger plan tillen? Investeer dan nu in zakelijke software. Kies voor een oplossing die volledig ingericht is op het bouwproces, maar nog wel aangepast kan worden naar uw specifieke werkwijze. En waarmee u mobiel kunt werken uiteraard!

Esther Wouters - Business consultant

Meer weten over efficiënter werken in de bouw?

Bel +31 72 727 1100 of stuur me een mail: e.wouters@herke.nl

 

Esther Wouters-Anema

Twitter @EstherWA      LinkedIn estherwouters

 

Herke ICT Group is leverancier van BouwVision,  innovatieve software voor de bouw gebaseerd  op de zakelijke software Microsoft Dynamics
(Navision 2015). Online in de Cloud en on-premise. Ook beschikbaar als app op uw mobiele telefoon of tablet. Bovendien kan de data uit
BouwVision via een internet portal worden ontsloten voor externe partijen. Bouwbedrijven die werken met BouwVision ervaren een enorme
efficiency winst, doordat zij gegevens nog maar één keer hoeven in te voeren.